sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Miksi ei uusia postauksia?

Niinpä. Miun on pitänyt kirjoittaa tästä asiasta jo pidemmän aikaa, mutta olen kovasti yrittänyt vältellä aihetta.

Roopen kanssa kaikki ei ole nyt normaalisti. Maha on ollut sekaisin jo pidemmän aikaa, talvikarva ei kasva, iho hilseilee. Liikutus on ollut aivan epäroopemaista, alku hyvin jännittynyttä ja loppua kohden kovin hidasta laahustusta. Laukkaaminen ei nappaa ja Roope, joka ei ole IKINÄ säikkynyt mitään, on ollut kovin herkillä viime aikoina.

Syy? Jaa-a. Eläinlääkärin kanssa puhutaan huomenna paremmin ja hän tulee tarvittaessa tarkistamaan tilannetta. Mahdolliseksi syyksi on epäilty oikeastaan vain mahahaavaa. Roope syö vapaalla heinällä todella paljon päivän aikana, joten ruokintavälit eivät voi olla syynä tähän. Hiekanpoistokuurit on annettu säännöllisesti, madotukset on kaikki ok ja ruuankin pitäisi sopia Roopen yliherkälle mahalle. Heinä on uutta täysin kuivaa heinää, siitä parempaa on vaikea löytää. Tarkempia syitä on kai mahdoton sanoa, eihän meillä ole edes kunnon diagnoosia vielä. Katsotaan.

Kaikki kuitenkin alkoi syyskuun puolella, Roope alkoi laukatessa tehdä pieniä ja harmittomia pukkeja, joiden ajattelin johtuvan satulasta. Satulan vaihto kyllä auttoikin hieman, muttei kuitenkaan tarpeeksi. Pukit loppuivat, mutta niin loppui laukkakin. Syyskuun lopulla Roope sitten siirtyikin jo kevyemmälle, ajolenkit on unohdettu ja laukkaaminen jätetty pois, jossei Roope sitä vapaasta tahdostaan tarjoa. Viime aikoina liikunta on ollut kävelyä joko selästä käsin tai kärryjen edessä. Se on Roopen mielestä ollut ihan kivaa, joten ollaan pysytty tässä.

Pää on täynnä sekavia ajatuksia, joten kai tämäkin postaus oli vähän sekava. Kaikki vinkit ja kokemukset ovat nyt tervetulleita, mistä voisi johtua tai millä hoitaa mahdollista mahahaavaa helposti.

Blogin kirjoittaminen jatkukoon hetken aikaa omalla painollaan, jos on jotain kerrottavaa tai kivoja kuvia niin postausta voi tulla. Ehkäpä Torsti pääsee hetkeksi tähdittämään yksinään tänne. Roope saa nyt kuitenkin viettää lomaa.

9 kommenttia:

Marjut kirjoitti...

Mun Fanni-tammalta hävisi myös laukka asteittan, lopulta kokonaan. Syynä vatsahaava JA jännevamma. Jipikajei. Mutta jos yhtään lohduttaa, niin yleensä aina tuollaiseen löytyy joku syy! :) Tsemppiä!

Anni kirjoitti...

En tunne hevosta, enkä halua tulla pätemään, mutta kannattaa kokeilla herkkäänmahaan ylivuotistaheinää, jossa ei valkuaista ole juuri ollenkaan, tosin päinvastainen kikka olisi progut, joka puolestaan on valkuaista pääosin ja autta mm minun suokkini mahaan hyvin. Pellava on myös hyvä apu ehkäisemään mahahaavaa. Toivottavasti Roope paranee, tsemihalit meiltä!

emilia kirjoitti...

Toivonmukaan tähän kyllä joku syy löytyy, onneksi meillä on maailman ihanin eläinlääkäri <3

Ylivuotista heinää en mistään pysty saada käsiini kun talven heinät jo varastossa :/ Progut meillä on ollut testissä eikä mitään huomattavaa hyötyä ollut, pellava taas tekee mahan jopa vielä löysemmäksi :/ Ainoa mikä edes vähän auttaa, on se greenline suurina määrinä:/

Anonyymi kirjoitti...

Älä sure, kyllä vika varmasti löytyy kun tarpeeksi tutkitaan =) Vika voi olla vaikka kivuissa (lihakset, vatsanalue, orilla tyrä/kivesongelmat, tammalla kohtu/munasarja kivut) joista kärsivä herkkä hevonen taas saa mahavaivoja. Kannattaa viedä isommalle klinikalle missä voidaan tutkia hevonen kokonaisuudessaan. tsemppiä!

Anonyymi kirjoitti...

Tsempiä, kyllä kaikki järjestyy <3

emilia kirjoitti...

Tuo orin kivesongelma kyllä kuulostaisi erittäin varteenotettavalta, siitähän onneksi päästään kun toteutetaan se kauan suunniteltu ruunaus :)

Mutta kiitos kaikille tsempeistä!:)

Anonyymi kirjoitti...

Oman hevosen mahaongelmat loppuivat Racing selected rehulla. Olen kuullut, että moni muukin on löytänyt avun tällä rehulla.
Tänä vuonna on myös ollut hurjan isoa sokerimääriä heinässä. Kannattaa sekin tarkistaa heinäanalyysillä.

Tsemppiä!

emilia kirjoitti...

Meille oli oikeastaan jo vaihtumassa tuo rehu, mutta oli paikallisesta agrista loppunut :/ pitääkin kokeilla uudemman kerran!

Tuo heinän sokeri voi myös olla mahdollinen, tosin luulisin Torstinkin sitten reagoineen siihen :/

Kiitos:)!

Elina kirjoitti...

Tsemppiä vatsavaivoihin! Meillä ne helpottivat, kun tein heinästä analyysin ja vaihdoin tallia. Ei todellakaan kannata etsiä heinää, jossa ei valkuaista, koska se tarkoittaa yleensä paljon sokeria. Meillä ongelman ydin oli juuri korkeat sokerit ja kortinen heinä.

Meillä pelastus oli lääkkeiden lisäksi Greenline ja Kraftin lusernhake, mitään muuta ei oikeastaan maha kestänyt. Psyllium myös auttoi meillä, mutta meillä mahan kanssa oli enemmän ummetusongelmaa.
Nykyisellä tallilla on maltillisille sokerilla ja valkuaisella olevaa heinää ja nyt maha on kestänyt ihan kaikkea ongelmitta.