sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Laihisoperaatio: PONIT

Näin laidunkauden loputtua alkaa jälleen joka syksyinen ponien laihiskausi, jonka kanssa sitten taistellaan aina seuraavaan laidunkauteen saakka ;)

Aloitetaan Torstin tuijottamisesta, vertailuksi kesäkuun puolivälissä otettu kuva, jolloin hevoset on siis olleet laitumella noin kuukauden.

18,6.-14 ja pullealta näyttää.
20.9.-14 ja liian pullea on edelleen.

Torstin kanssa sotasuunnitelma on seuraavanlainen:
- 3x viikossa ajoa, pari reippaampaa ja yksi vähän kevyempi. Torstin ongelma on oikeastaan laiskuus, se kyllä jaksaa, muttei yleensä vain viitsi liikkua. Ois ihan huippua, jos saisi kerran viikossa Torstin liikkeelle Roopen kanssa samaan aikaan, niin saisi siihen vähän vauhtiakin!
- 1x jotain muuta, yleensä juoksutus, ohjasajo, Roopen kärryn perässä taapertaminen tai kävelytys.

Sitten Hemmoon..
18.6.-14, ihan hyvässä lihassa, mutta lihaksia puuttuu esimerkiksi kaulasta.
20.9.-14
Lihaksia on tullut [kaulasta ainakin huomaa!], mutta edelleen niitä kaivataan lisää. Kesämahaakin on tullut, mutta mitään suurempaa laihista ei Hemmon kanssa kaivata, enemmän vaan kunnonkohotusta, jolloin masukin häviää samalla :)
 Joten Hemmon suunnitelma on sama kuin Torstilla:
- 3x ajoa, kaksi rankempaa, yksi kevyempi. Toinen rankka ajo voidaan korvata Roopen kärryn perässä juoksemisella, jos apukäsiä on tarjolla!
- 1x liinassa, ohjasajo, talutus yms..

Neljä kertaa viikossa liikkuminen on näillä ollut toimiva viimeisten viikkojen aikana, koska kuten kuvista huomaa, on molemmat ponit vielä takakorkeita. Siis ne vielä kasvaa! Siksi ne kaipaa myös vielä reilusti vapaapäiviä, että saataisiin tää jatkuva kasvaminen joskus loppumaan :)

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En tarkoita tätä millään pahalla, mutta jos Torsti tahallaan laiskottelee, niin sun kannattaa vaan pistää se liikkeelle. Vaikka se pahalta tuntuukin, että annat sille raippaa, mutta se muuten pääsee niin helpolla. Kun oot pari kertaa saanu sen liikkumaan reippaasti, niin siitä se sitten alkaakin liikkumaan ilman hirveän paljon käskyjä. Kannattaa opettaa vaikka kahdesta maiskautuksesta sen pitää lähtä ravaamaan ja kolmesta mennä reippaampaa ja jos se ei sitä tee, niin tulee raippa. Näin opetetaan myös raviponit ja niin ne myös alkaa juoksemaan.

Mulla on itellä nyt 8-vuotias raviponiruuna, joka testasi ihan kunnolla että liikutaanko vai eikö. Nyt se liikkuu ongelmitta kun oon oikeesti raipalla kunnolla antanu. Se tuntu tosi pahalta, mutta huomas kuinka paljo se autto :)

Tsemppiä laihdutusporjektiin :) !!

emilia kirjoitti...

Siis joo, itsellä tapana, että pari kertaa pyydän ponia liikkelle ja sen jälkeen käsken. Ilmaisin ehkä tuossa vähän huonosti asiani, joten tarkennan :D

Kannatan siis sitä, että hevonen liikkuu itse, omasta vapaasta tahdosta reippaasti eteen ja Torsti ei sitä yksin liikkuessaan oikein tee. Kaverin kanssa tilanne on kuitenkin ihan toinen, hyvä että sen silloin saa edes hidastamaan enää :D
Yksin liikkuessa se kuitenkin aina joutuu liikkumaan reippaasti :)

Anonyymi kirjoitti...

Harmi kun menee hyvä poni pilalle.
Hemmo oli paljon paremmassa kunnossa sulle tullessaan kuin nyt.
Ja tarkoitin lihaskuntoa. Kyllähän laitumella lihoo mutta lihakset ei saisi kadota.

emilia kirjoitti...

Niimpä niin, otitkohan huomioon, että kesäkuun kuvassa poni on kesäkarvassa ja jälkimmäisessä jo aika paksussa talvikarvassa, joten näitä ei ole ihan täysin realistista verrata :D?

Ponin lihaskunto ei todellakaan ole hävinnyt, päinvastoin. Tänne tullessaan se hikosi 2km kävelylenkillä, toissapäivänä ravasi 10km Roopen kärryjen perässä VÄSYMÄTTÄ, joten kiitos huolenpidosta, mutta nyt se oli turhaa.

Tuija kirjoitti...

Täällä sama urakka edelleen käynnissä. Aika samanlaisella viikkosuunnitelmalla ollaan liikenteessä kuin tekin, tosin kolmen ajon sijasta on usein kaksi (yksi rankka ja yksi kevyt). Tuloksia ei vaan näy, vaikka poni elää melkein pelkästään ruuasta haaveilemalla. Läskiä saisi pudota meillä etenkin kaulasta, lavoilta ja pepun päältä mahaa unohtamatta. :p

emilia kirjoitti...

Tutulta kuulostaa :D! Hidasta hommaahan tää näitten ponien kanssa on mutta kyllä pikkuhiljaa hyvä tulee.. Meillä ponit on kyllä melko vapaalla heinällä, että laihtuvat oikeastaan vain riittävällä liikutuksella :)