tiistai 30. lokakuuta 2012

Talvi tulee !?

Täällä mittari on joka päivä näyttänyt enemmän tai vähemmän pakkasen puolelle, joten ollaan siirrytty ponipoikien kanssa talviaikatauluihin. Kellojen siirron jälkeen kun tulee pimeääkin jo sen verran aikaisin, että oli aikakin jo kääntää omatkin kellot valmiiksi odottamaan talvea ! Näin meidän elämä muuttuu siirryttäessä kesästä talvea kohti:

Ensinnäkin, ruokintojen muutokset. Alkaa joka talvinen vitamiinikuureilu, pientä nostoa rehumäärissä, heinälaadun vaihto ja ah, niin ihana kuuman veden kantaminen.
Kesäisin ruokinta tuntuu niin helpolta, pärjätään pääasiassa pelkällä kivennäisellä ja vedellä, vaan eipä enään. Roope on niin kovin huono lihoja sekä ruuansulattaja, että sen kohdalla olen useamman kerran joutunut miettimään sopivaa ruokintaa.

viime talvi mentiin vapaalla heinällä, tänä talvena Torstin takia ei
Toiseksi, tarhailuajat. Meillä ollaan ulkona aamuseitsämästä iltakahdeksaan. Säällä kuin säällä ja joka päivä. Liian usein olen joutunut toteamaan, ettei Roopelle tai Torstille sovi pitkään sisällä kököttäminen, ja ne ovar paljon onnellisempia ollessaan ulkona, joka kelillä.


Monet pohtivat juuri tähän aikaan, loimittaako vai ei ? Meillä hevoset saavat harvoin takit niskaan. Kesällä en tietenkään loimita, saavat sen verran päräjätä, että kesäsateen kestävät. Syksyllä sitten kovimmille sateille heitän vuorettomat sadetakit niskaan ja liikutusten jälkeen jos on huono ilma, värjötellään hetki fleeceloimen tai vuorellisten sadetakkien alla.
Entä toppaloimi ? Viime talvena Roope ei edes omistanut toppatakkia, vaan tänä vuonnapa omistaa. Viime vuonna liikutus oli niin vähäistä, että hyvin pärjättiin, mutta täksi vuodeksi hommasin sitten kunnon toppaloimen. Myös Torstilla on oma toppatakki, saa tosin nähdä tuleeko se sitä käyttämään. Toppaloimet puen kuitenkin aikaisintaan  -25 pakkasilla, sinne asti kyllä pitää alkuperäisrodun pärjätä ihan talvikarvalla [ja rasvakerroksella...]

perustalvi - pilkkihaalari, talutuslenkit ja -30 !
Suurin ongelma talvessa meillä on ainakin liikutusmahdollisuudet. Pellot on hyvässä kunnossa niin pitkään, kun lunta ei tule metriä. Pimeys rajoittaa meidän arkipäivinä liikkumista, sillä päästessäni koulusta neljältä, alkaa olla jo hämärää. Ja viimeinen ongelma, liukkaus. Kengättömän hevosen kanssa joutuu hieman miettimään vaihtoehtoja, kun jää peittää maan ja tarhakin on luistinrata. Torstin kaviot ovat tällä hetkellä sen verran kuluneet, että liikutuksen saa joksikin aikaa unohtaa, ja Roopen kanssakin pelto taitaa olla ainoa vaihtoehto.. Kyllähän se tietysti hieman aiheuttaa harmaita hiuksia, mutta hyvin ollaan pärjätty pienellä suunnitelulla ihan peltotyöskentelyllä, joten eiköhän pärjätä tämäkin talvi.


Vaikka talvessa on omat miinuksensa, olen ehdottomasti enemmän talvi- kuin kesäihmisiä. Lumilaukat, jäällä ratsastus, reellä ajo, pulkkailu, ilman satulaa köpöttely -30 pakkasilla... Tykkään !


Odotatteko jo talvea ? Miten valmistaudutte kylmyyteen ?

8 kommenttia:

Tanja kirjoitti...

Kyllä talvi saa tulla, mutta ei vielä! Meidän täytyy vielä lantala valaa, sitä ennen ei saa tulla.. nih, ei! :D

Muuten saisi talvi tulla ja kerralla reilusti lunta kiitos, että pääsee kengättömällä hevosellakin liikkumaan vähän vapaammin! :D

Minua odottaa talvikenkien ja takkien osto, Horzen talvitakit kun ei kestä mitään.. jokaisesta mennyt vetoketju rikki! >:(

Vaan tältä talvelta toivon kaikkea kivaa, ja sitä että työvuorojen salliessa pääsisin kunnolla ratsastamaan ja ajamaan hevosilla. =)

emilia kirjoitti...

Meillä on onneksi kaikki valmiina talvea varten, heinät, loimet ja kaikki!

Eniten ehkä tältä talvelta odotan sitä, josko uskaltaisin reen laittaa Roopen perään. Tietysti myös pikkuhiljaa alkaa kutkuttaa ajatus Roopen selkään nousemisesta, minkä ajankohta vain lähestyy koko ajan, hui.

janette kirjoitti...

meilläkin mennään samoilla linjoilla että loimee ei niskaan laiteta kun vasta jos sitä oikeesti tarvitsee. Pojullakkin ois tarkotus hokki popot laittaa ekaa kertaa jalkaan :) saas nähdä mitä tulema pitää,koska meilkää ei oo ku pelto ja maastotiet käytössä ja tällä hetkellä ei kummassakaan oikein voi mennä kuin kävellen joten popot on hankittava.
Toivotaan että tulis semmonen kiva talvi ja suht paljon lunta että ois kiva mennä teillä ja pellolla :)

Salla kirjoitti...

Itekkin ootan kunnon talvea kovasti, mut Scarletin osalta vähän huonompi juttu kun ei sais liukastua yhtään :s Inhottaa maksaa hokkiin kenkäämisestä kun ei liiku kuin max 3 kertaa viikossa, mutta pakko mikä pakko..

emilia kirjoitti...

Ai Pojusta kasvaa jo noiiin iso poika ! Hui, vastahan sekin oli vauva :(

Roopelle en ihan vielä kehtaisi kenkiä iskeä ja Torsti tuskin niitä tulee koskaan saamaan, joten tällä hetkellä ollaan vähän jumissa tämän liikuttelun kanssa.. :/

emilia kirjoitti...

Salla ehti väliin vielä... :D

Harmi tuo Scarletin tilanne, mutta toivottavasti kaikki tuo maksaa vielä joskus takaisin ja Scarlet tulee kuntoon :/

Laurra kirjoitti...

siulle ois haaste täällä :

http://riksujabenno.blogspot.fi/2012/10/post-it-tunnus.html

emilia kirjoitti...

okke tack:)