keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Slow feeding-kokemukset kehiin!

Tässä on muutama viikko pohdittu omien heppojen heinäruokintaa ja sen ongelmallisuutta. Meillä tarhaa samassa tarhassa 3kpl TÄYSIN erilaisia hevosia. Roope on hyvä heinänkäyttäjä ja pärjäisi vähemmälläkin heinällä, mutta vanhojen mahahaavaepäilyjen/mahaongelmien takia parasta sille olisi syödä vapaata heinää, Hemmo on melko helppo ja liikkuu paljon, laihtuu helposti, joten vapaa heinä olisi sillekin vielä ihan ok, mutta Torsti... Torstin pitäisi päivässä syödä ihan minimimäärä heinää, jos sen joskus meinasi saada laihtumaankin :D. Vaihtoehtona ei siis tietenkään ole tarhata Roopea ja poneja erikseen, jolloin kyllä heinän annostelu helpottuisi.

Roopen ja Torstin ollessa vielä vauvoja ja kasvavia, oli niillä ihan vapaa heinä niin tarhassa kuin tallissakin. Ihan toimiva, tosin heinähukka oli aika valtava.. Nyt kun kasvua ei suuremmin enää ole, alkaa ylimääräiset kilot vaivata, yksi ihminen kun ei pysty riittävää liikuntaa takaamaan kaikille, jos ne vapaalla heinällä olisivat (vaadittaisiin siis melkeempä 2h liikuntaa/pv....)

Torsti 2,5vee onnellisena paalinsa kanssa :3
Aiemmin meillä olikin saman ongelman kanssa painiessamme slow feeding-verkot käytössä ja ne muuten oli kätevät ja hyvät! Mutta... Roopehan on nyt kengässä ja se on ongelma verkkojen käyttöön nyt. Roope tykkää kuopsutella verkkoja kavioilla, jolloin tietysti verkko jää kenkään kiinni > Roope repäisee jalan irti ja verkossa on reikä... Hetken verkko oli puulaatikossa turvassa ja tämä olikin ihan hyvä niksi, katsotaan päädytäänkö tähän vaihtoehtoon jälleen ;)

Nii paljo heinää, että siinä kehtaa nukkuakkin :3
Ongelmaan tulisi ratkaisu, jos verkot laittaisi kiinni sen verran ylös, ettei notkean suomipojan töppönen yletä verkkoon kuopsuttelemaan, mutta tässä kohtaa ongelmaksi muodostuu hevosen syömisasento. Ihanteellisin asentohan on syödä suoraan maasta ja mietinkin, jos yhtäkkiä heinät onkin ylempänä, kipeytyykö hevonen kaulastaan/niskastaan...

Nyt siis kaipaillaan fiksujen lukijoiden apuja, millainen heinänsyöttöratkaisu teillä on ja onko hyviä/huonoja kokemuksia slow feedingistä? Nyt sana on vapaa ;)

4 kommenttia:

Tuija kirjoitti...

Meillä on slowfeeding verkot pojilla tarhassa ja tallissa. Speedyllä on kengät mutta se ei ole onneksi keksinyt kokeilla verkkoja jaloillaan, siksipä voin pitää verkot mahdollisimman matalalla jolloin syömisasento on parempi. Verkot roikkuvat T:n mallisissa tolpissa. Olen kyllä huomannut, että nuo molemmat tykkäävät napata heinän maasta ja rouskutella sen maisemia ihaillen pää ylhäällä oli se heinä sitten maassa tai verkossa. Tallissa verkot ovat ylhäällä, ettei piehtaroidessa kenkä tartu verkkoon. Ei ole ollut jumeja kaulassa tai niskassa.

Slowfeeding verkot ovat olleet ihan hyvät meillä mutta ruokailu ei ole hidastunut niin paljoa kuin toivoin. En anna vapaasti heinää verkkoihin vaan vain säännöstellyn määrän. Ruokailu on hidastunut ehkä 30-90min riippuen kuinka ahneella päällä isompi ruuna on. Reikiä ei ole tullut vaikka verkot välillä saavatkin kovaa kyytiä. Sanoisin, että ihan ok systeemi muttei ihmeidentekijä.

P.S. Miten helkkarissa nuo ponit saa laihtumaan?! :D Hikeen liikuntaa 4krt/vko, heinää ehkä 3-4kg/vrk ja Pancho the mammutti on yhä lihava! Vinkkejä? :D

emilia kirjoitti...

Ootko miettinyt kaksinkertaista verkkoa, hidastaakohan se lisää ja onkohan käytännössä kätevä :D? Meille laitetaan nyt huomenna testiin noihin tolpan päihin, jos rupeaa reikiä ilmestymään niin sitten varmaankin laatikkoon, tosin silloin syöttöpaikkoja tarvitaan jo useampi kun Roopen ja Hemmon egot ei mahu ruokailemaan liian lähelle toisiaan :D

Ja juu, joku pikalaihdutuskuuri vois näille poneille olla hyvä, Torsti liikkuu myös sen 4krt/viikko ja ei laihdu, tosin se saa kyllä yhä liikaa heinää :/ Onneksi Hemmo sentään on luonnostaan liikkuva ja helposti laihtuva :D

Anonyymi kirjoitti...

mites tarhan koko? onko sitä mahdollisuutta laajentaa? jos jakaisit heinät mahd isolle alueelle, tyylin kourallinen kohtaansa. liikuisvat siinä samalla ja hidastaa syömistä huomattavasti :) kuulostaa kovalta hommalta, mutta toimii, ja on sen arvosta! nimimerkki kokemusta on !

emilia kirjoitti...

Tuollein oon joskus tehnytkin, ongelma siinä vaan on se, että heinän seassa masuun voi mennä esim hiekkaa kun on vaan pieniä tuppoja siellä täällä hiekan päällä :/ toki nyt kun lumet tuli niin tuota pystyy paremmin tehdä :)!