torstai 22. tammikuuta 2015

Nettihuijausta

Myönnän, että olen kova nettishoppailija ja facebook-ryhmien myötä tulee helposti ostettua kaikkea pientä ja kivaa "kun halvalla sain". Kuulun varmaan kahteenkymmeneen eri kirppariryhmään, on omaa miniponeille, ratsuille, Eskadron-tavaroille, KL-tavaroille... Ennen tuli varmaan viikottain osteltua kaikkea, mutta erään tapauksen jälkeen olen ruvennut hyvinkin varoivaiseksi yksittäisten henkilöiden kanssa käytyjen kauppojen kanssa.

Reilu vuosi sitten etsiskelin Roopelle rungotonta satulaa maastosatulaksi ja löysinkin sellaisen hyvin edulliseen hintaan fb-kirpparilta, ihan luotettavan kuuloiselta myyjältä. Kaupat sovittiin ja maksoin satulan kauppahinnan myyjän tilille.

Kun satulaa ei alkanut viikon jälkeen kuulua, aloin kysellä sen perään. Myyjälle oli käynyt ns. perinteiset, olikin lähdetty ulkomaille eikä satulaa oltu ehditty viemään postiin ennen sitä. Noh, tuohon aikaan en vielä epäillyt mitään, odottelin vain, että kyllä se sieltä tulee. Nykyisin tuossa vaiheessa kyllä jo hälytyskellot kilisisi...

Sitten myyjä laittoi viestin, ettei voikaan satulaa myydä. Lupasi kovasti palauttaa rahat, vaan niitä ei koskaan näkynyt. Meiltä löytyi onneksi yhteisiä facebook-kavereita, joiden kautta häntä myös hiillostettiin ja sen jälkeen lupasikin osissa maksaa satulaa pois. Taisin muutaman kympin saada häneltä takaisinmaksua, ennenkuin juttu taas kariutui, yllätysyllätys.

Onneksi kaikki muut kaupat meillä on ollut erittäin onnistuneita!
Meni useampi viikko ja jostain syystä satuin liittymään Nettihuijarit-ryhmään, jossa ihan säälimättä julkaistaan kaupoissa huijanneiden nimet kaiken kansan luettavaksi.. Ja kappas, siellähän oli ihan useampi ihminen ostanut saman satulan, sitä tietenkään saamatta. Ei muutakun jonon jatkoksi ja rikosilmoitusta nettiin väsäämään.

Rikosilmoitus oli onneksi aika yksinkertainen tehdä, oman alueen poliisi otti pian sen jälkeen yhteyttä ja heille selitettiin kaikki juurtajaksaen ja lähetettiin kopiot huijarin kanssa käydyistä keskusteluista. Juttu eteni oikeuteen, jossa huijattu tuomittiin aika moneen petokseen ja rahat käskettiin palauttaa.

Rahoja ei tietenkään tullut, mutta ulosotto muistutti mahdollisuudesta periä satulan hinta myyjältä heidän kauttaan. Siihen me ei kuitenkaan ryhdytty, koska summa ei ollut (onneksi) suuri. Ehkä, jos isommasta rahamäärästä olisi ollut kyse, niin tuo olisi ollut hyvä vaihtoehto.

Nyt, yli vuoden jälkeen rahoja yhä odotellaan. Juuri muistuteltiin facebookin kautta huijaria, että vielä on mahdollisuus korjata tilanne ja maksaa. Ei kuulu vastausta, ei rahoja, joten ollaan jo luovutettu tämän asian kanssa.

Joten, varoitus kaikille kirpparishoppaajille, olkaa tosi varovaisia keneltä ostatte ja mitä! Teen yhä satulakauppojakin sieltä kautta, mutten enää ikinä maksa suoraan tilille, vaan sovin aina maksun postiennakon kautta. Onneksi meidän tapauksessa oikeus tuli sentään sen verran peliin, että huijari sai merkin rikosrekisteriin, se piristää mieltä edes vähän.

Onko täällä muita nettihuijauksen uhreja vai onko teillä kaupat aina sujuneet hyvin?

8 kommenttia:

Sanga kirjoitti...

Todella ikävää :(
Jos haluisit tehdä listan sivustosta jossa vierailit, koska olisi minunkin netti shoppailut tarpeen ;)

emilia kirjoitti...

Voishan sitä tehdä, niitä nimittäin löytyy :D

Sofia kirjoitti...

Nää on aina niin ikäviä, itsekkään en oo välttynyt rikosilmon tekemiseltä :(

Tein muumimukikauppoja facebookin kirpparilla. Myyjä vaikutti tosi mukavalta ja kaikki kuulosti hyvältä, noutokin olisi muka onnistunut jne jne. Noh, mukia ei alkanutkaan kuulua, vaikka olin saanut viestiä, että muki on viety postiin. Aloin kysellä mukini perään ja sain vastaukseksi viestejä, että "eiköhän se pian tule, postissa on varmaan ruuhkaa". Kahden viikon jälkeen aikoivat ensimmäiset hälytyskellot soida. Myyjä kyllä vastaili viesteihini ja vannotti mukin vielä saapuvan. Palstalla ilmeni muita samassa tilanteessa olevia, sitten tiesin, että nyt meni vikaan...

Seuraavaksi tulikin niin epämääräistä ja ihmeellistä selitystä ja pahoittelua, että valetta se selvästi oli! Minä muut pari kymmentä odotimme olemattomia paketteja, jotka oli muka jo lähetetty ja nyt yhtäkkiä ne olikin myyjän miesystävän toimesta rikottu ennen postitusta ja rahat plus ukko häipyneet. Laitoin viestiä, että kuukauden odotan rahojani, muuten teen ilmoituksen. Kovasti lupasi maksaa ja kiitteli yhteistyöhalustani, mutta rahoja ei tullut. Tein ilmoituksen.

Pian soitti poliisi ja sanoi heti, että rahojasi tuskin enää näet. Täti oli varaton ja poliisin vanha tuttu. Vuoden päästä tuli tuomiot ja sanottiin, että ulosoton kautta voin yrittää periä rahoja takaisin, mutta koska tuloja ei ole, on rahojen saanti epätodennäköistä, kun maksuja on jo ennestään maksamatta.

Täytin kuitenkin paperit, koska ulosotto oli minulle maksuton ja ihan periaatteestakin. Kun kerran huijasi, niin kärsiköön myös seuraukset. Lisäksi hänen saamansa sakkorangaistus oli paljon vähemmän, mitä näillä kaupoilla tienasi. Myöhemmin sainkin yllättäen pikkuosan summasta takaisin. Kaikkia tuskin tulen koskaan saamaan, mutta opinpahan ainakin olemaan tarkempi... Suuremmat kaupat oonkin sen jälkeen sopinu noutavani.

Toisen kerran meinasin tulla huijatuksi koirakirppiksellä. Ostin tuotteen ja maksoin siitä könttäsumman, tuote plus postarit. Epäilys heräsi vasta maksettuani, kun myyjä sanoi jättävänsä juuri pakkaamansa paketin huomenna matkahuoltoon. Matkahuollon postarit olisivat olleet jo 3/4 maksamastani summasta, mutta pysyin vielä hiljaa ja jäin odottamaan lähetystunnusta, jonka myyjä lupasi laittaa, kun on vienyt paketin matkahuoltoon.

Ei tullut tunnusta ja laitoin viestiä. En puhunut kuitenkaan mitään epäilyistäni. Myyjä luki viestit, muttei vastannut. Pari kyselyn jälkeen sain vastauksen, ettei hän ollutkaan löytänyt ostostani säilytyspaikastaan (jonka siis oli sanojensa mukaan kerran minulle pakannut) ja pyysi tilinumeroa takaisin maksua varten. Rahoja ei näkynyt ja laittelin viestiä. Nainen väitti maksaneensa ja ihmetteli miksei näy. Sanoin, että odotan. Ei vieläkään näkynyt ja taas laitoin viestiä. Hän luki, muttei vastannut. Lopulta laitoin, että jos eivät ne rahat nyt ilmesty tililleni, niin laitan rikosilmoituksen menemään. Sitten tuli rahat äkkiä tilille, mutta viestiä ei koskaan tullut.

Harmi, että tämmöisiä mätämunia aina välillä eksyy joukkoon.

Elli Korhonen kirjoitti...

Nää on tosi kurjia tapauksia.. :( onneksi omalle kohdalle ei oo sattunut! Pyrin aina ostamaan oman alueen myyjiltä, niin pystyn hakemaan tuotteen ja maksamaan paikan päällä.. :) toki eihän Se aina ole mahdollista.

Laura kirjoitti...

Auts, kurja juttu!
Itse en ole joutunut huijatuksi, mutta ostin vähän aikaa sitten satulan ja mietin kyllä kun sen etukäteen maksoin, että o'ou jos tässä käy huonosti, mutta onneksi myyjä oli rehellinen ja satula tuli tosi nopeasti postissa.

emilia kirjoitti...

Auts ompa ikäviä juttuja sattunut siullekin, noissa kirpparikaupoissa pitää kyllä olla näköjään tosi tarkkana :/

Eniten harmittaa, että muutama huijari pilaa luottamuksen myös niihin hyviin myyjiin..

emilia kirjoitti...

Täällä alueella harmillisesti liikkuu niin vähän tavaraa, että postitukset on melkein pakollisia :/ mutta nouto on kyllä fiksuin vaihtoehto!

emilia kirjoitti...

Onneksi sattui rehellinen myyjä :)

Satulat olen aina nykyään maksanut postiennakolla, tosin voihan siinäkin huijata ja laittaa pakettiin jotain ihan muuta D: