perjantai 4. marraskuuta 2011

Something special

Yritän huomenissa kuvailla teille kuvia meidän normaalista päivästä, jos sää sallii sen. Nyt ei oikeastaan ole sen kummempia tapahtunut, kun koulusta tultuani on sen verran pimeetä, ettei mitään kerkeä tehdä.. Harjailua oon vaan harrastanu :---( Huomenna tarkotus mennä ajelemaan Ponilla ja luultavasti Roopen kanssa vähän maastakäsittelyä.
Muttamutta, joku oli pyytänyt tälläistä erikoispostausta Roopesta ja Bossista, joten täyttelempä nämä tänään !
ROOPE
- tiedot
suomenhevosori Murun Roope, kutsumanimeltään Roope, Ropsu ja moni muu. Säkäkorkeus viimekerralla tarkalla mitattuna oli 141 cm, nyt voi tosin olla taas jo kasvanut. Ennusteena siitä luultavasti tulee noin 155 senttinen möhkäle. Väriltään punarautias ja harja aika blondi, varsinkin talvella. Päässä iso tähti, joka ollaan kuviteltu tulleen niin, että läsi on jäänyt kesken. Roopen täysveljillä on siis molemmilla läsi. Roopen emä on Tasa-Muru ja isä Serin Veka.

- luonne
Luonteeltaan Roope on hieman hermoheikko ja höslääjä, mutta kuitenkin ihan kiltti. Se viha yksinäänolemista ja odottamista, ja usein joutuu kaiken miettimään Roopen kautta. Se on tottunut saamaan ruuat aina ennen Ponia, pääsemään ulos ensimmäisenä yms, joten se varmaan järkyttys jos joku aamu tekisinkin toisin :--D. Roopea ei saa komentamalla tai pakottamalla tekemään yhtään mitään, vaan kaikesta täytyy KESKUSTELLA moneen otteeseen. Kotona ihan rauhallinen, vaikka kyllä sitä orisuuttakin löytyy, vieraissa paikoissa sitten enemmän. Jalat kuitenkin onneksi kestää maantasalla aina.

- mitä osaa
Mitään ihmeellisiä Roope ei vielä osaa. Se osaa kuitenkin seistä paikallaa, nostaa jalat, olal talutuksessa yms. muita tälläisiä perusasioita, jotka joka hevosen täytyy osata. Suitsien kanssa ollaan jonkin verran työskennelty, että tietää jo kuolaimen merkityksen ja hallitsee pysähdykset ja liikkeelle lähdöt. Nyt ollaan myös ohjasajettu jo jonkin verran, joten alkaa pikkuhiljaa oppia ajoasioita.

- mitä opetetaa
Roope opetetaan nyt talvella ajolle, ihan virkistykseksi, ja aktiviteetiksi. Ajamalla se pääsee työskentelemään äkkiämmin ja tottuu ulkomaailmaan, eikä sen tarvitse koko aikaa vain kököttää tarhassa tai käydä kävelylenkeillä. Tietty maltilla mennään. Kaksipuolivuotiaana (eli siis talvella 2012-2013) aion mennä selkään jos kasvu on loppunut, sillä tavoitteena on päästä nelivuotislaatuarvosteluihin, joten ratsastushommat pitää aloittaa tarpeeksi ajoissa, maltilla tietty myös tässä. Roopesta tulee siis ratsu, toivonmukaan ennemmin koulupuolelle.

- mitä teette päivisin
Päivisin olen itse koulussa, joten hevoset ulkoilee silloin yhdessä tarhassa ja syövät heinää. Iltapäivällä joskus harjailen ja taluttelen Roopea, riippuu ajastani ja Roopen tarpeista. Viikonloppuisin useammin ohjasajetaan, kun sillon on taluttajia saatavilla.

- mitä syö
Tällä hetkellä Roope syö aamulla litran kauraa ja vähän rypsiöljyä, illalla kaksi litraa kauraa. Keskiviikkoisin 30 ml vitamiiniliuosta. Kivennäinen, jota meillä on, saa Roopelta mahan sekaisin, joten sitä ei syötetä. Uutta ei olla vielä keritty hakemaan, mutta siis normaalisti ruokinnassa on myös kivennäinen. Suolakivi toki on karsinassa tarjolla.

- varusteita
Meillä on nyt kahdet suitset, toiset tosin jäävät kohta pieneksi, sekä valjaat. Näitä käytetään eniten, mutta löytyy meiltä muutakin.. Loimia on kolmet, kahdet alennusloimet jotka menee ensi talvena vasta, ja sitten 125 senttinen Hööksin sadeloimi, joka toivon mukaan menee koko tämän talven.. Harjoja ja riimuja ja muita pikkukamoja löytyy ihan vaikka muille jakaa..

PONI
- tiedot
Jerry Boss eli tutummin Jerry, Jeppe, Poni, Boss yms.. Tuotu Ruotsista vuonna 2003, syntynyt 2002. Sukua ei ole tiedossa, joten ei sen vuoksi ole rekisteröity shetlanninponiksi, vaikka siksi onkin arvioitu. Säkäkorkeudeltaan vähän alle metrin, kapearunkoinen _pikku_poniori.

- luonne
Boss on rauhallisin oriotus joka vastaan voi kävellä, moni ei sitä ole oriksi edes tajunnut.. Tammojen lähellä tietty vähän huutelee, mutta siihen se sitten jääkin. Selkään voi laittaa taluttajan kanssa ihan pikkulapset iha rohkeasti. Koskaan ei ole vielä mitään pelännyt, joten aivan pomminvarma ponipoika.

- mitä osaa
Poni on enemmän ajokäytössä, joten siis osaa ajohommat ihan täydellisesti. Sitä on myös vähän ratsastettu, mutta lyhyiden ratsastajien puutteessa jäänyt vähemmälle. Osaa kuitenkin perusasiat, pysähdykset, peruutukset ja jopa laukannostot pienen keskustelun jälkeen. Hypytetty liinasta, muttei ole mikään estemestari, joten ei olla kehdattu selästä yrittää.

- mitä teette päivisin
^^ kattokaa Roopelta 8--)

- mitä syö
Poni syö aamuinilloin kourallisen kauraa. Illalla se saa lisäksi kivennäistä ja biotiinia, joka ylläpitää kavioita. Kovalla tiellä kun ajellaan, niin kaviot kuluu hirmusta vauhtia.

- varusteita
Poninkin tärkeimmät varusteet on suitset ja valjaat.. Suitsia on kahdet, toisissa on sekki ja toiset on ihan perussuitset. Lisäksi Bossilla on satula, jota tosin melko harvoin käytetään. Loimia miulla on Ponille vain osa, kun ei mitään toppaloimia ole raahattu meille. Sadeloimia on kaksi, fleeceloimia kaksi ja lisäksi viltti. Harvoin näytäkään käytän, pääasiassa vain liikutusten jälkeen..

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

melko edustavat kuvat oot laittanu.. :) t väinö

emilia kirjoitti...

eikös :)) !

naggiw kirjoitti...

myy miulle noi vanhat suitset sit kun jää pieneks ? :D

emilia kirjoitti...

eeennkä myy jos tarviin joskus :---(