tiistai 11. joulukuuta 2012

Ruokinnasta

Jo pidemmän aikaa olen halunnut kirjoittaa tästä aiheesta ja nyt vihdoin sain hetkisen toteuttaa ajatukseni.

Hevosten ruokinta jakaa hevosihmisiä yhtä paljon kuin loimitus, tarhailuajat ja kaikki vastaavat asiat. Toiset suosivat teollisia rehuja, purkista syötettäviä mömmöjä ja superaineita ja toiset sitten taas uskovat hevostensa pärjäävän pelkällä heinällä. Meillä kuulutaan enemmän jälkimmäiseen ryhmään.

Tällä hetkellä Torsti syö aamuin illoin noin desin kauraa ja iltaisin desin kivennäistä. Joka toinen päivä Torsti saa turvotettua pellavaa ylläpitämään mahan kuntoa ja karvan kiiltoa. Heinää Torsti syö ulkona lähes vapaasti ja yöllä sitten vähemmän, ettei masu pääse kasvamaan ihan vallattomasti.
Roope taas syö aamuin illoin noin puoli litraa kauraa ja iltaisin 2-3 desiä kivennäistä. Lisäksi Roope on tämän syksyä syönyt greenlinea, koska se on auttanut edes hieman pitämään kiukuttelevaa mahaa kunnossa. Heinää Roope saa niin paljon kuin jaksaa syödä.

vähän pitää masua olla :)
Meillä siis heinä on kaiken A ja O. Heinän pitäisi olla jokaisen hevosen perusruoka ja sitä pitäisi raaskia syöttää ihan reilulla kädellä. Hevonen on luotu syömään suurimman osan vuorokaudesta ja tämä pitäisi ottaa huomioon. Itse tykkään mieluiten syöttää ihan kuivaa perusheinää, mutta valitettavasti sitä on melko huonosti saatavilla ainakin täällä suunnalla, joten pakon edessä joudun syöttämään luomusäilöttyä. Roopen mahalle se ei ehkä ole sopivinta, mutta riittävällä kävelyliikunnalla ja greenlinella mahakin on saatu nyt pysymään hyvänä.

En henkilökohtaisesti perusta teollisesta hevosen ruuasta. Koska kaiken perusta on heinä, miksi lisäksi pitäisi syöttää kymmenestä eri purkista jotain lisävitamiineja ja kivennäisiä ? Meillä ainakin on pärjätty ihan peruskivennäisellä ja hevoset on olleet terveitä. En silti lähde lyttäämään niitä, jotka näitä teollisia säkkejä syöttävät, kai niilläkin on hyvät puolensa ja hevosethan ovat yksilöitä.

.... muttei liikaa.
Meillä on pikkuhiljaa myös vähennetty kauran syöttöä. Roope tai Torsti ei enää suuremmin kasva eivätkä vaadi mitään lisäruokia, joten kauraa syötetään tällä hetkellä lähinnä vain mauntuojana. Kivennäinen menee paljon maittavammin alas, kun kyytipoikana on vähän kauraa. Saas nähdä luovutaanko tästäkin pikkuhiljaa kokonaan, koska en mitään pakollista tarvetta kaurankaan syötölle näe.

Tiivistettynä, meillä mennään ihan pelkällä hyvälaatuisella heinällä ja kivennäisellä. Roope ja Torsti pysyvät sopivan pyöreinä, virtaa on hyvästi ja terveenä ollaan pysytty.

Miten teillä ruokitaan hevosia ?

Ei kommentteja: