tiistai 14. helmikuuta 2012

Ystävänpäivän erikoispostaus [Roopen koulutus]

Huikeat kaksi ehdotusta tuli, ja niistä valitsin sen paremman, joten erikoispostaus käsittelee Roopen kanssa etenemistä näiden kahden vuoden aikana :) !

Ensimmäinen oppimisasiahan varmasti joka varsalle on riimu. Niin myös Roopelle, joka sai ensimmäiset riimunsa päähän muutaman tunnin ikäisenä rääpäleenä. Puolen päivän ikäisenä sitten nätisti käveltiin jo tallin pihassa narun avustuksella ! Tästä kaikki siis alkoi...

riimut ekaa kertaa :)

ja ulkoilua narussa, myöskin ekaa kertaa !

Varsa-ajan Roope vietti emänsä vierellä ja käsittely koostui oikeastaan päivittäisestä perushösläilystä, siis talutusta tallin ja tarhan väliä.
Vieroituksen jälkeen, noin puolivuotiaana käytiin ekaa kertaa "pidemmällä" talutuksella, tämäkin taisi pituudeltaan olla huimat ~ 300 metriä, mutta sitäkin jännempää se oli ! Vieroituksen jälkeen Roope vietti päivänsä "poikaporukassa" johon kuului -09 syntyneet orivarsat Murun Veto ja Serin Romeo. Tämä oli mielestäni erittäin hyvä juttu kasvun ja kehityksen kannalta, sai purkaa sitä energiaa ja oppi samalla vähän laumajuttuja isoilta pojilta :)

lähdössä sille EKALLE "pitkälle lenkille" !

Seuraava vaihe olikin sitten suitset, jotka Roope sai päähänsä siinä puolivuotiaana. Ongelmahan oli se, että Roope aristi jonkin verran korviaan, joten suitsien pujotus vaati vähän näppäryyttä, vaikkei sitten itse suitsiin tai kuolaimiin sen kummemmin reagoinutkaan. Onhan se kuolain aina vähän outo juttu mutta kyllä siihen pikkuhiljaa totuttiin :).

ensimmäisen kerran suitset :)

Sitten meille tulikin eteen muutto Simpeleelle, joka tietenkin oli iso muutos pikku-Ropsulle. Emä ja tutut kaverit jäi vanhalle tallille, ja seuraksi siirtyi Konks- poni. Talli, jonne muutimme, oli kuitenkin sen verran pieni, eikä mitään suuria eroavaisuuksia ollut, joten sopeutuminen oli helppoa ! Tällä tallilla oli onneksemme käytössä aidattu kenttä, pieni tie jossa talutella, ja pystyimme myös totuttelemaan juniin, koska junarata oli ihan lähellä :)

ikää 7 kk ja suitsiharjoituksia !

Pitkään ei mennyt muutosta, kun ilmottauduttiin ensimmäiseen match showhun. Tänne lähdettiin ihan vain kokemusta hakemaan, sekä testaamaan mitä vauva tuumaa isommasta hevosporukasta ympärillään. Itse jännitin ehkä enemmän kuin Roope, sillä Roope osasi käyttäytyä harvinaisen mallikkaasti ! Se ei päivän aikana kertaakaan kohottanut etupäätänsä, ei kuopaissut jalallakaan, eikä edes paljoa hirnunut ! Joten reissu oli oikein onnistunut !
Pirholan match show

Simpeleen tallissa oli tosiaan hyvänä puolena tämä aidattu kenttä, jonne päästin Roopen noin kerran viikkoon päästelemään virtojaan. Siellä meillä oli myös ensimmäistä kertaa "valjaat" päällä, valjaina tosin toimi juoksutusvyö. Roopelle sen vyön pitäminen ei ollut mikään ongelma ! Kentällä myös hypättiin ensimmäinen este, vahingossa tosin. Siellä oli useinkin valmiita esteitä, ja kerran Roope päätti yhden yli hypätä, eikä kyseessä ollut mikään pieni este ! Tarkoituksellisesti ei keretty täällä vielä hyppiä..

huhti-toukokuu 2011, irtona kentällä

 Huhtikuussa matkattiin sitten toisiin mätsäreihin, joihin lähdettiin ihan sen takia, että olivat maneesissa. Roopea ei oikeastaan maneesi pelottanut, vaan siellä olevat peilit ihmetyttivät. Omalle kuvalleen piti vähän hirnua ja ihmetellä, vaikka muuten käyttäydyttiinkin vielä mallikkaasti :)

Imatran ratsastajien match show

 Heinäkuussa muutettiin sitten meidän kotipihaan, Lepänlahteen. Siellä myös kokeiltiin ekaa kertaa hyppäämistä maalaisesteillä, hyppyjä tosin taisi olla tasan kaksi.. Mutta ainaki Roope meni niistä yli, mikä on tärkeintä ! Tämä onkin sitten ainoa onnistunut irtohypytys kerta, ehkä olisi aika käydä sitä treenaamaan ?


Täällä tutustuttiin myös veteen, jota Roope hieman pelkää. Alkuunsa se ei mennyt millään järveen, mutta ponikaverin mennessä ensin, tuli Roopekin perässä :). Uimaan asti ei vielä viime kesänä päästy, koska järveen menokin tapahtui sen verran loppukesästä, että vesi ehti jo kylmetä :/. Mutta ensi kesänä sitten !



Elokuussa sitten aloitettiin ohjasajohommat, eli hommattiin myös omat valjaat ! Alla olevassa kuvassa ne ovat testikäytössä, ja ovat vielä hiukan isot kuten huomaatte. Myös Roope on tässä harvinaisen hassunmallinen, ihan keskenkasvuinen vielä !


 ja siitä sitten päästiinkin jo ohjasajamaan ! Taluttajan kanssa ollaan vain menty, sillä Roopella on hieman liian syvä suhde vielä siihen taluttajaan. Ilman sitä ei osata kulkea eteenpäin millään, joten täytyy vielä harjoitella. Nyt ohjasajo on tosin hieman jäänyt apukäsien puuttuessa, mutta pikkuhiljaa pitäisi sitäkin taas ruveta harjoittelemaan.. Valjaat, suitset tai pitkät ohjat on kuitenkin sisäistetty ihan hyvin, ja opittiin pysähtymään jo syksyllä !


Syksyllä lähdettiin ensimmäisiin virallisiin varsanäyttelyihin, jotka oli Roopelle hiukan stressaava kokemus.. Näyttelythän järjestettiin raviradalla, jonka kovaäänisten kuulutus ja radalla juoksevat ravurit itsessään jo pisti pojan pään sekaisin. Siihen lisättiin sitten parikymmentä muuta hevosta ympärille, mittaustikku, ah niin ihana uhmaikä, oli kokemus aika hirveä. Tämä oli myös ensimmäinen "julkinen paikka" jossa käytiin Roopen "oriksi tulemisen" jälkeen, joten hirnuminen ja hihhulointi oli sen mukaista ! Mutta harjoitusta vain lisää, niin kyllä tämä tästä :)


Ehkä ollaan edetty aika hitaasti joihinkin varsoihin verrattuna, mutta ihan Roopea kuulostellen ollaan menty :). En tahdo kiirehtiä missään tilanteessa, ja harjoitusten täytyy onnistua _monta kertaa_ jotta se sitten siirtyisi pidempään muistiin ! Kovasti yritetään saada tästä hyvä käyttö- ja näyttöhevoinen, joten toivotaan parasta.

Nythän me ollaan talvi ihan vain möllötetty sen kummempia aikaan saamatta. Ajo-opetushan oli tarkoitus saada tehtyä, mutta Roope on vielä sen verran keskenkasvuinen, varsinkin henkisesti, että se saa odottaa. Katsotaan, josko kesällä tai keväällä olisi sitten oikea hetki sille.
 Liinatyöskentelyä on myös aloitettu ihan onnistuneesti, ja sitä jatketaan kunhan pelloilta sulaa lumi sen verran että pääsee ympyrälle. Tästähän on sitten helppo keväällä totutella satulaan ja satulan liikkeisiin, sekä ääniapuihin ynnä muihin !
  Selkään olen harkinnut meneväni syksyllä, kunhan laitumelta palataan kotiin päin. Tietenkin Roopen ehdoilla mennään siinä hommassa, ja odotellaan jos siltä tuntuu. Aika näyttää tämän sitten :) !
  NYT tavoitteena on tosiaan saada se maastakäsittely pelittämään, ja viime viikkoina se onkin edennyt huimaa vauhtia ! Tästä on siis erikoisen hyvä jatkaa, ja edetä kohti tämän kevään näyttelyitä ja mätsäreitä :). Ja kyllä, kaikki mahdolliset kissanristiäiset aiotaan kiertää ihan vain totuttelun takia !

4 kommenttia:

Jessi kirjoitti...

Tää oli kiva! Roope on kyllä hieno ja paljonhan te olette tehneet, kierrelleet näytilläkin. :) Hauskaa Ystvänäpäivää teille!

emilia kirjoitti...

hyvä x) ! Tykkään ite kierrellä kaikki mätsärit joten Roope pääsee aina mukaan :D ! Ystävänpäiviä sinnekin :) !

Anonyymi kirjoitti...

En tullu pätemää vaan antamaa hyvän neuvon! :D Eli siis oon jo pitempää lukenu tätä blogia ja silmää pistää aina muuten hyvät mutta liian tummat kuvat! Eli kannattaa ottaa vaikka liian ylivalottunut kuva kuin alivalottunut sillä jos muokkaat alivalottunutta kirkkaammaksi laatu katoaa. mutta kun tummennat ylivalottunuttu kuvaa laatu ehkä jopa paranee!

emilia kirjoitti...

kiiiitos vinkistä, oon itekki huomannu et ne on joteki oudon tummia mutten jaksanu tehä asialle mitää :DD